

Θεατρική Ομάδα
Σε συνέχεια της χθεσινοβραδινής μας κουβέντας, έκανα μια μικρή έρευνα και σας παρουσιάζω τα ευρήματα. Για τους απόντες, να πω ότι εξέφρασα αμφιβολίες όσον αφορά το αν μπορούμε να λέμε την Παυλίνα αρχιθαλαμηπόλο. Άπαξ και έγινε γυναίκα, μου χτυπάει άσχημα να τη λέμε η αρχιθαλαμηπόλος, γιατί --στο μυαλό μου-- υπάρχει ο Αρχιθαλαμηπόλος (του βασιλιά) και η Κυρία των Τιμών (της βασίλισσας). Είναι σαν να λέμε η μπάτλερ, που μου φαίνεται μεγάλη μουντζούρα.
Έχουμε και λέμε λοιπόν.
Στο λεξικό Τριανταφυλλίδη, υπάρχει ο εξής ορισμός:
θαλαμηπόλος ο [θalamipólos] Ο18 : υπηρέτης που φροντίζει για την τακτοποίηση δωματίων• (πρβ. καμαριέρης, καμαρότος): Yπηρέτησε ως ~ στο ανάκτορο.
αλλά και η υποσημείωση:
[λόγ. < ελνστ. ο θαλαμηπόλος `ευνούχος καμαριέρης΄, αρχ. η θαλαμηπόλος `καμαριέρα΄] [ΒΛΕΠΕ: http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%B8%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%B7%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%82&dq=]
Βάσει του λήμματος, φαίνεται ότι στα νέα ελληνικά έχει μόνο αρσενικό. Η υποσημείωση όμως είναι ενδιαφέρουσα: ο ευνούχος καμαριέρης και η καμαριέρα (στα αρχαία) δείχνουν ότι μπορεί να έχει και θηλυκό -- παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενά μου. Το λεξικό Δημητράκου, το κλασικό λεξικό της αρχαίας/βυζαντινής/νεώτερης ελληνικής με διαψεύδει και αυτό:
αρχιθαλαμηπόλος (ο, η), νεώτ., ο πρώτος, ο προϊστάμενος των θαλαμηπόλων, ο πρώτος καμαριέρης ή καμαρότος.
Σε πρόχειρο γκουγκλάρισμα, είδα πάντως ότι η τρέχουσα χρήση του τίτλου υπάρχει κυρίως σε πλοία και ξενοδοχεία. Κάτι σαν αρχισεντόνιας, που λέει και ο γέρος μου.
Επίσης, στην αναζήτηση στο σώμα κειμένων του λεξικού Τριανταφυλλίδη, υπάρχει μια παρουσίαση ταινίας από την Εφημερίδα Μακεδονία που αναφέρει:
Όταν ο βασιλιάς Βιτόριο Αμαντέο βλέπει για πρώτη φορά τη αρχιθαλαμηπόλο του, την ερωτεύεται. Αυτή τον απορρίπτει, παρά το γεγονός ότι ο άνδρας της αποστέλλεται σε μια διπλωματική αποστολή στην Ισπανία.
Πρόκειται για την ταινία Η Ερωμένη του Βασιλιά (The King's Whore - στα γαλλικά: La Putain du Roi).
Από τα παραπάνω, προκύπτει μάλλον ότι μπορούμε να την πούμε «η αρχιθαλαμηπόλος»... ανερυθρίαστα!
Θα ήθελα, παρόλα αυτά, να προσθέσω κάτι ακόμα ενδιαφέρον.
Στην αγγλική μετάφραση, ο αρχιθαλαμηπόλος είναι Chamberlain που σημαίνει κυριολεκτικά αρχιθαλαμηπόλος. Στην αγγλική μοναρχία υπάρχουν δύο σχετικοί τίτλοι: ο Lord Chamberlain [ή Lord Chamberlain of the Household] και ο Lord Great Chamberlain of England.
Ο πρώτος [Lord Chamberlain] είναι μυστικοσύμβουλος του μονάρχη και από τους ανώτατους αξιωματούχους της βασιλικής οικογένειας, ενώ από το 1737 ως το 1968 ήταν υπεύθυνος για τη... Λογοκρισία των Θεάτρων (βλ. http://en.wikipedia.org/wiki/Lord_Chamberlain). Παραμένει, πάντως, το ανώτατο όργανο της Αυλής και είναι υπεύθυνος για την οργάνωση όλων των λειτουργιών και εκδηλώσεων του παλατιού.
Ο δεύτερος [Lord Great Chamberlain of England] είναι ο έκτος τη τάξει αξιωματούχος του βασιλείου, είναι υπεύθυνος για το μέγαρο του Ουέστμινστερ και για τη Βουλή των Λόρδων και παίζει κεντρικό ρόλο στην ενθρόνιση των βασιλιάδων. Ο τίτλος είναι κληρονομικός και το αξίωμα ασκείται από διάφορα πρόσωπα που μοιράζονται τις αρμοδιότητές του εκ περιτροπής. Επειδή, ακριβώς, πρόκειται για κληρονομικό αξίωμα, τον τίτλο έχουν λάβει πολλές γυναίκες στην ιστορία της Βρετανίας.(βλ. http://en.wikipedia.org/wiki/Lord_Great_Chamberlain).
Από την άλλη, υπήρχε ο Lord of the Bedchamber, ο οποίος ήταν ο προσωπικός θαλαμηπόλος του βασιλιά, ο οποίος: βοηθούσε τον βασιλιά στο ντύσιμο, τον σέρβιρε όταν ο βασιλιάς δειπνούσε μόνος του, επέτρεπε/απαγόρευε την πρόσβαση στα προσωπικά του διαμερίσματα και του έκανε παρέα. Για όλους αυτούς τους λόγους ήταν πάντα άντρας και ο αντίστοιχος τίτλος για τη βασίλισσα ήταν Lady of the Bedchamber.
Αν θεωρούμε τον/την Αρχιθαλαμηπόλο πολιτικό αξίωμα τότε μπορεί να είναι γυναίκα. Αν, όμως, πιστεύουμε ότι είναι περισσότερο σαν το τελευταίο (Lord of the Bedchamber -- κατά λέξη: Λόρδος της Κρεβατοκάμαρας), τότε δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι γυναίκα -- εκτός αν στο βασίλειο του έργου μας γίνεται τελείως της ανωμαλίας, οπότε καλύτερα να μην κάνουμε την αρχιθαλαμηπόλο αγάμητη γεροντοκόρη, αλλά παρτόλα, για να κόψουμε και κανα εισιτήριο παραπάνω (σ' αυτήν την περίπτωση, προτείνω στη Σάλλυ να τη βγάλει με τα εσώρουχα για να κάνουμε και avant-garde). Νομίζω πάντως ότι αυτή η διαφορά πολιτικής/υπηρετικής φύσης του τίτλου είναι που μας μπερδεύει... Εμένα, δηλαδή, και το Χρήστο.
Αν έχετε αντέξει να διαβάσετε μέχρι εδώ κάτω τις φλυαρίες μου, θα ήθελα να προσθέσω και κάτι ακόμα, παρακαλώντας την Ιωάννα να τσεκάρει τη γαλλική εκδοχή και να μας πει πώς ακριβώς έχει το πράγμα εκεί πέρα.
Στη γαλλική μοναρχία (στο Ancien Régime, δηλαδή πριν τη Δημοκρατία), υπήρχαν αντίστοιχοι τίτλοι: ο Grand Chambellan de France (Μέγας Αρχιθαλαμηπόλος της Γαλλίας), ο οποίος ήταν πολιτικό αξίωμα και ο Grand Chambrier de France (Μέγας Αρχιθαλαμηπόλος-Καμαρότος της Γαλλίας), ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την κρεβατοκάμαρα του βασιλέα. [σημείωση: μεταξύ 1272 και 1306, Grand Chambrier ήταν ο Ρομπέρ ο 2ος της Βουργουνδίας, χεχεχε]. Και οι δύο έπαιζαν, βέβαια, ρόλο στα πολιτικά πράγματα και ενίοτε ο Καμαρότος είχε μεγαλύτερη εξουσία από τον άλλον, τον πολιτικό -- μάλλον επειδή ήταν όλη την ώρα μαζί με το βασιλιά και είχε δύναμη να τον επηρεάζει (να του τα σπάει...). Το σύμβολό της εξουσίας του ήταν τα κλειδιά για την κάμαρα του βασιλιά, τα οποία είχε πάντα πάνω του...!!! (βλ. http://en.wikipedia.org/wiki/Grand_Chamberlain_of_France)
Από τα μέσα του 16ου αιώνα, οι δύο τίτλοι συγχωνεύτηκαν. Το ενδιαφέρον στην περίπτωση της Γαλλίας είναι ότι το αξίωμα τούτο είχε σαφείς πολιτικές αρμοδιότητες: υπέγραφε διατάγματα και βασιλικά έγγραφα, συμμετείχε σε δίκες αριστοκρατών κτλ.
Τα λέω όλα αυτά για να πω ότι δεν μπορούμε να έχουμε στο μυαλό μας ότι η Αρχιθαλαμηπόλος είναι και αρχικαμαριέρα του βασιλιά (εκτός κι αν το κάνουμε ανωμαλία, όπως προείπα), γι' αυτό και πρέπει να τη σκεφτόμαστε ως πολιτικό αξίωμα (διορισμένο φυσικά και όχι εκλεγμένο). Καταλήγω προτείνοντας μια λαθροχειρία: μήπως να τη λέγαμε Πρωθυπουργό (σαν τη Θάτσερ) ή Καγκελάριο (σαν την Μέρκελ); Λέω εγώ τώρα...
Τέλος πάντων, για να μην μπερδευόμαστε (κυρίως για να μην μπερδεύεται η Παυλίνα και ο Χρήστος που είχαν την ανησυχία), θα μπορούσαν να τη σκέφτονται ως πρωθυπουργό ακόμα και αν τη λέμε αρχιθαλαμηπόλο.